De opleiding Juridische Bestuurskunde leidt juristen op met uitgebreide kennis over de manier waarop het (openbaar) bestuur is georganiseerd en functioneert.
Brede oriëntatie op het recht
Binnen de brede bachelor Rechtsgeleerdheid, biedt de specialisatie Juridische Bestuurskunde naast juridische kennis en vaardigheden, ook inzichten over de omgeving waarin het recht functioneert. Door middel van vakken zoals bestuurskunde, beleidswetenschappen, sociologie, politicologie en organisatietheorie wordt de werking van juridische regels in de praktijk bestudeerd.
Juist deze bredere oriëntatie op het recht in de samenleving zorgt er voor dat juristen goed voorbereid zijn op hun toekomstig werk. De problemen waar juristen mee in aanraking komen zijn steeds complexer, waardoor het meerwaarde heeft de vaardigheden en kennis van het recht aan te vullen met basiskennis en academische vaardigheden vanuit de sociale wetenschappen. De praktijk, waaronder advocatenkantoren, vraagt ook om deze verbreding.
Deze combinatie van kennis en vaardigheden wordt behalve in Groningen in geen andere reguliere juridische opleiding in Nederland op deze manier aangeboden.
Studenten die naast een dergelijke verdieping ook een baan als advocaat, rechter of officier van justitie ambiëren, kunnen door het volgen van een beperkt aantal extra vakken in aanmerking te komen voor het civiel effect. Het gaat om de vakken Strafrecht 2 en 3, Burgerlijk procesrecht 1 en Handelsrecht tijdens de bachelor, en om maximaal drie extra keuzevakken in de master.
Maatschappelijke problemen
Bij Juridische Bestuurskunde houd je je altijd bezig met een concreet maatschappelijk probleem: het gaat ergens over. Een bestuurskundige analyseert problemen en kijkt daarbij naar de rol van de overheid. Er zijn verschillende soorten vragen die een bestuurskundige zich daarbij stelt: politicologische, juridische, sociologische, organisatiekundige en economische vragen. Juridische Bestuurskunde is een veelzijdige studie, waarin je leert problemen van alle kanten te bekijken. En je leert vooral ook te denken in oplossingen! De overheid kent enorm veel variatie (van lokale, landelijke en Europese overheden tot internationale instellingen (VN, NAVO) en semi-publieke instellingen (zoals de politie, zorgverzekeraars, woningcorporaties, welzijnsinstellingen, en onderwijsinstellingen). Daarom biedt de studie je de mogelijkheid je met veel uiteenlopende, interessante vraagstukken bezig te houden.
Lees meer...